Art of Hosting -koulutus järjestöjohtajille

Myrsky suomenlinna2.12.2016 – 4.12.2016

HIAP/Suomenlinna, Helsinki

Miten synnytetään itseohjautuvaa, sitoutunutta toimintaa kansalaisjärjestöjen muuttuvassa toimintakentässä?

Art of Hosting on taito ohjata ryhmien keskusteluja tavalla, joka vahvistaa kollektiivista älykkyyttä ja halua kuunnella erilaisia näkemyksiä, luo tilaa osallistumiselle sekä toisten huomioimiselle ja muuntaa ristiriidat luovaksi yhteistoiminnaksi. Osallistuville ihmisille syntyy täysi vapaus ja velvollisuus johtaa itseään kuunnellen muita. Taustalla on teoria monimutkaisten yhteisöjen johtamisesta kaaoksen ja järjestyksen rajamailla.

Joulukuussa 2016 Helsingin Suomenlinnassa järjestettävä kolmipäiväinen koulutus on erityisesti suunnattu johtajuuttaan kehittäville verkostojen, järjestöjen ja vapaaehtoisten johtajille, jotka etsivät osallistavan johtamisen keinoja muutosjohtamiseen sekä toimintaan innostamiseen ja motivointiin.

Koulutuksen järjestäjinä toimivat fasilittaattorit Kirsi Joenpolvi, Tanja Korvenmaa ja Lari Karreinen sekä Opintokeskus Visio ja Sivistysliitto Kansalaisfoorumi. Koulutuksen kieli on suomi.

Sisältö

Tulemme tutkimaan ja harjoittelemaan, miten osallistavat menetelmät voivat olla perustana johtajuudelle ja oppimiselle ryhmissä, yhteisöissä ja organisaatioissa. Koulutuksessa osallistujat vetävät harjoituksia itse ja oppivat siten käytännönkokeilujen kautta. Välissä käydään läpi teoriaa. Koulutus sisältää mm:

 • Keskustelujen kutsumisen ja hostaamisen harjoittelua johtajuuden ydintaitona
 • Metodeja, työkaluja ja harjoitteita: teoriaa ja käytäntöä. Koulutuksessa käsitellään mm. nämä metodit: World Café, Open Space Technology, Arvostava haastattelu, Piirityöskentely, Sadonkorjuu ja 8 Breaths of Design
 • Tukea entistä osallistavampien otteiden käyttämiseen omassa työssä
 • Kosketuksen AoH -oppijoiden ja harjoittajien verkostoon

Näiden harjoitteiden kautta, osallistujat oppivat:

 • Suunnittelemaan ja johtamaan merkityksellisiä keskusteluja ja tapaamisia, joiden tuloksena syntyy kirkkaampaa ajattelua, viisaita ratkaisuja ja ryhmän yhteenkuuluvuutta
 • Huomaamaan organisoitumisen perusmuotoja, jotka auttavat nostamaan esille uusia tapoja elää ja työskennellä yhdessä
 • Ymmärtämään miten johtaa ja luoda yhteisöllisyyttä monimutkaisissa ympäristöissä
 • Vahvistamaan omaa kykyään olla positiivisen muutoksen lähteenä


Kouluttajat/fasilitaattorit

Tanja Korvenmaa, Lari Karreinen ja Kirsi Joenpolvi. Fasilitaattorimme esittelevät itsensä täällä.

Tanja Korvenmaa


“Olen toiminut organisaatiokehittäjänä ja fasilitaattorina järjestäen erilaisia tilaisuuksia verkoston perustamisesta strategian suunnitteluun vuodesta 2010. Tällä hetkellä työskentelen Osuuskunta Ehta Rahassa arvopohjaisen rahoitustoiminnan parissa.

Lähestymistapani on systeeminen: jokaisella näkökulmalla on merkitystä kokonaisuudessa. Elämä on monimuotoista ja moniulotteista, silti kaikki osat toimivat yhdessä. Tavoitteeni on luoda turvalliset rakenteet, jotta jokainen yhteisön jäsen pääsee toimimaan luovasti. Kokonaisuuden hahmottaminen ja merkitykselliset tavoitteet tekevät toimivan itseorganisoitumisen ja ketteryyden mahdollisiksi.”

Lari Karreinen

“Olen ratkaisukeskeinen valmentaja, fasilitaattori ja vapaaehtoisjohtamisen valmentaja. Työssäni tavoitteenani on, että jokainen osallistuja voi tuntea olevansa merkityksellinen tekijä. Autan yhteisöjä ja yksilöitä löytämään yhteisiä ratkaisuja niin kehittämiseen kuin vaikeisiin ongelmiin osallistavilla menetelmillä.

Olen tehnyt töitä monille eri järjestöille, esimerkiksi Punainen Risti, Suomi-Unkari -seura, Sylva, vanhempainyhdistyksiä, Kehitysyhteistyön palvelukeskus, Luetaan kaikille -verkosto, Espoon vapaaehtoistoiminnan verkosto ja Soste.

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri, aikuiskouluttaja ja akkreditoitu ratkaisukeskeinen valmentaja. Olen suorittanut järjestöjohtamisen erikoisammattitutkinnon, useita kursseja fasilitoinnista, ja käynyt  Art of Hosting-, Host leadership-, ratkaisukeskeinen sovittelu-, lyhytterapia- ja lean-kursseja.”

Kirsi Joenpolvi

“Uskon inspiraatioon ja yhteisen ajattelun viisauteen – kunhan käytössä on voimauttavia menetelmiä ja itseohjautuvuutta tukevia rakenteita.

Suunnittelen ja fasilitoin osallistavia prosesseja organisaatioille, joiden tavoitteena on luoda kestäviä rakenteita, lisätä jaettua johtajuutta sekä parantaa dialogia – sisäisesti ja ulkoisesti.

Työskentelyni kivijalkana on kestävän sosiaalisen yhteisön rakentaminen, olipa kyseessä sitten yritys, järjestö, johtoryhmä tai organisaatio. Prosessien tunnistaminen ja suunnittelun ja toteutuksen välinen luova jännite antavat mahdollisuuksia viisaampiin ratkaisuihin. Art of Hosting -filosofia on syventänyt näkökulmaani, jossa henkilökohtainen ja systeeminen sekä näkyvä ja näkymätön yhdistyvät, yhteisön potentiaali tulee näkyväksi ja jalostuu viisaaksi toiminnaksi.”


Aika

Pe-su 2.-4. joulukuuta 2016.

Perjantaina 12-18
Lauantaina 9-19 (yhteinen illallinen ko 18)
Sunnuntaina 9-14

Kelloaikoihin voi tulla pieniä muutoksia, mm. lauttojen liikennöinnistä johtuen.


Paikka

HIAP, Suomenlinna B28/2. http://www.hiap.fi/suomenlinna


Hinta

330 euroa. Hinta sisältää ohjelman ja ruokailut koulutuksen aikana (lounas, välipalat/kahvit) sekä lauantai-illan illallisen. Sidosryhmäosallistujilla alennuksia, joista on tiedotettu erikseen.

Lisätietoja liittyen Opintokeskus Vision kiintiöön:

Opintokeskus Visio tarjoaa sidosryhmäkumppaneilleen mahdollisuuden osallistua koulutukseen alennettuun hintaan. Jäsenjärjestöjen edustajat: Koskee jäsenjärjestöjen ja niiden alaisten järjestöjen henkilökuntaa, luottamushenkilöitä ja muita aktiivisia toimijoita. Hinta 190€, alennuskoodi AOHJASEN. Vision vapaaehtoisjohtamisen koulutuksiin osallistuneet: Koskee Vision vapaaehtoisjohtamisen peruskurssin 2015-2016 käyneitä ja vapaaehtoisjohtamisen intensiiviviikonloppuihin osallistuneita (kevät 2015 ja 2016). Hinta 230€, alennuskoodi AOHSIDOS. Huom! Toimi nopeasti, kiintiössä vain 10 paikkaa jaossa.


Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautuminen sivun alareunassa olevan lomakkeen kautta perjantaihin 4.11.2016 mennessä. Kannattaa toimia nopeasti, tällaista ei ole Suomessa usein tarjolla!


Vision maksutavat

 • Verkkopankki
 • Luottokortti
 • Pdf-lasku sähköpostiin
 • Verkkolasku

Peruutustilanteissa pätevät Vision peruutusehdot.

 

Lisätietoja

 

Yhteystietoja:

Ilmoittautumiset, maksut käytännönjärjestelyt: Suunnittelija Meri Tennilä, Opintokeskus Visio, meri.tennila@visili.fi, p. 044-727 3243

Koulutuksen sisällöt ja ohjelma: Lari Karreinen lari@karreinen.org, p. 0400 487 642, Tanja Korvenmaa tanja.korvenmaa@gmail.com, Kirsi Joenpolvi kirsi@syncrosdesign.com.

Katso myös:
Kansainvälisen Art of Hosting -verkoston sivut: http://artofhosting.ning.com/
AoH-Suomi sivustot (työnalla): https://aohsuomi.wordpress.com/


Majoitus:

Osallistujat vastaavat itse majoituksesta. Vinkkejä eri majoitusmahdollisuuksiin alla.

Lisätietoja: https://ssl.eventilla.com/artofhostin

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s